Co jedzono podczas okupacji?
Kwestia żywności i żywienia podczas II wojny światowej jest zagadnieniem ciekawym. Nie ma chyba bardziej codziennej i niezbędnej czynności, niż właśnie jedzenie.
Głód od zawsze był nieodłącznym elementem wszystkich wojen. W bieżącym filmie (opracowaniu) postaramy się odpowiedzieć na pytanie: Co jedzono podczas okupacji? Wojenne menu lub Kuchnia wojenna, jak sama nazwa wskazuje, jest kuchnią którą dało się przygotować w ciężkich czasach, a więc przy niedoborze podstawowych produktów spożywczych.
Jadłospis mieszkańca okupowanej Polski
Jako uzupełnienie tematu, dodatkowo polecamy lekturę:
- Kuchnia wojenna – wpis z przepisami z 1915-1917 roku.
- Co się jadało w okupowanej Warszawie – wpis dotyczący menu, jak i szmuglu z lat 1939-1944.
- Dzikie rośliny jadalne w mieście – wpis (video) Ł. Łuczaja dotyczący pozyskiwania roślinnego jedzenia z obszaru miasta, wiedza uniwersalna.
- “Okupacja od kuchni” Aleksandry Zaprutko-Janickiej – książka (z 2015 roku), zbiór przepisów i praktycznych porad z lat 1939-1945.
- “Okupowanej Warszawy dzień powszedni” Tomasz Szarota – książka (z 2010 roku), opisuje okupowaną Warszawę od pierwszych dni, w tym co jadano, ile kalorii, co szmuglowano, jak rozwijał się czarny rynek itp.
- “Kuchnia powojenna” Kiewnarska Elżbieta – książka (z 2019 roku), reprint oryginału wydania z 1929 r. z przepisami kuchni powojennej.