Zapasy na czarną godzinę min. na 10 dni
Kolejne miasta wprowadzają kwarantannę, epidemia koronawirusa coraz bardziej rozszerza się. Warto się przygotować, prewencyjne na wypadek konfrontacji z takimi zjawiskami.
Włochy są aktualnie (według oficjalnych danych) największym skupiskiem koronawirusa (COVID-19) na świecie poza Azją. Z każdym dniem rośnie ilość zarażonych. Rozszerzająca się epidemia choroby wywołała panikę wśród mieszkańców włoskich miast i miasteczek, którzy masowo ruszyli do sklepów. Produkty spożywcze znikają z półek, ludzie robią zapasy, gdyby mieli pozostać w domach dłużej. Ludzie zaczęli też masowo kupować środki dezynfekujące do rąk i maseczki ochronne, przez co powoli zaczyna ich brakować na rynku. Wzrost popytu na tego typu produkty spowodował, że kilkukrotnie wzrosły ceny wielu produktów.
Pamiętaj, że rząd w razie jakiegoś poważniejszego kryzysu nie będzie mógł w stanie pomóc wszystkim dostatecznie szybko. Co innego jest powódź, a co innego epidemia wirusa.
Podręcznik na trudne czasy
Książki:
- Przygotowani przetrwają. Miejski survival
- Przygotowania na trudne czasy. Niezbędnik preppersa
- Jak przetrwać trudne czasy. Survival miejski
- Nim rozpęta się piekło. Poradnik survivalowy na czas kataklizmu
– opisują niezbędne przygotowania na wypadek sytuacji awaryjnej, m.in. jakie produkty zgromadzić.
Minimalne zapasy
- Zapas wody pitnej na 5-7 dni (min. 3 litry dziennie, zalecane 5-10l).
- Żywność na 10 dni (3 posiłki).