Zapasy na czarną godzinę min. na 10 dni

Kolejne miasta wprowadzają kwarantannę, epidemia koronawirusa coraz bardziej rozszerza się. Warto się przygotować, prewencyjne na wypadek konfrontacji z takimi zjawiskami.

Włochy są aktualnie (według oficjalnych danych) największym skupiskiem koronawirusa (COVID-19) na świecie poza Azją. Z każdym dniem rośnie ilość zarażonych. Rozszerzająca się epidemia choroby wywołała panikę wśród mieszkańców włoskich miast i miasteczek, którzy masowo ruszyli do sklepów. Produkty spożywcze znikają z półek, ludzie robią zapasy, gdyby mieli pozostać w domach dłużej. Ludzie zaczęli też masowo kupować środki dezynfekujące do rąk i maseczki ochronne, przez co powoli zaczyna ich brakować na rynku. Wzrost popytu na tego typu produkty spowodował, że kilkukrotnie wzrosły ceny wielu produktów.

Pamiętaj, że rząd w razie jakiegoś poważniejszego kryzysu nie będzie mógł w stanie pomóc wszystkim dostatecznie szybko. Co innego jest powódź, a co innego epidemia wirusa.

Podręcznik na trudne czasy

Książki:

Minimalne zapasy

  • Zapas wody pitnej na 5-7 dni (min. 3 litry dziennie, zalecane 5-10l).
  • Żywność na 10 dni (3 posiłki).
Dobrze jest zgromadzić także produkty spożywcze, które można spożyć bezpośrednio, czyli nie muszą być podgrzewane ani gotowane: cukier, miód, czekolada, owoce w puszkach, sucharki, orzeszki. Takie zapasy pozwalają na zaopatrzenie jednej osoby w 2200 kcal dziennie, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie.
Ofensywa Blog