Insekty - jako nowe jedzenie w EU

Owady – jako nowa żywność w Europie zatwierdzona

Czy to przekąska, czy składnik żywności, czy wiesz, że obecnie w unijnej „nowej żywności” dopuszczone są trzy owady?

Szarańcza wędrowna, świerszcz domowy oraz larwa mącznika to trzy rodzaje owadów dopuszczonych jako „nowa żywność” na rynku europejskim.  Ich spożywanie ma być bezpieczne dla człowieka oraz pomóc m.in w zmniejszeniu zapotrzebowania na wodę oraz emisji gazów cieplarnianych. Owady zawierają wysoką zawartość tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów.

  • szarańcza wędrowna jako „nowa żywność” w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej może być sprzedawana jako przekąska lub składnik żywności w wielu produktach spożywczych. W przypadku szarańczy mrożonej i szarańczy suszonej usunięte muszą być odnóża i skrzydła, aby zmniejszyć ryzyko zaparcia.
  • mącznik młynarek   – suszone larwy,
  • świerszcz domowy   – mrożony, suszony i sproszkowany.

Jak tłumaczy komisja EU mogą ułatwić przejście na zdrową i zrównoważoną dietę. Wykorzystanie owadów jako dodatkowego źródła białka nie jest nowością. Owady są hodowane, regularnie sprzedawane i spożywane w wielu częściach świata, w tym Azji. Jednakże spożycie np. szarańczy wędrownej może potencjalnie prowadzić do reakcji alergicznych.

Korzyści dla środowiska wynikające z hodowli owadów na żywność opierają się na:

✅ wysoka efektywność konwersji paszy przez owady,
✅ mniejsza emisja gazów cieplarnianych,
✅ mniejsze zużycie wody i gruntów ornych,
✅ wykorzystanie biokonwersji opartej na owadach w celu ograniczenia marnowania żywności.

Korzyścią dla preppersów jest możliwość hodowli w posiadanych (niewielkich) pomieszczeniach oraz niewielkie zagrożenie, że takie zasoby padną łupem złodziei.

Owady – wskazówka hodowlana

Przed zabiciem i zjedzeniem owadów zalecany jest minimalny okres wstrzymania podawania pokarmu wynoszący 24 godziny, aby umożliwić dorosłym osobnikom wydalenie treści pokarmowej.

Ofensywa Blog