Kurs ZIELARZ – dzikie rośliny jadalne oraz survival 2024 (nowość)
Kurs przygotowujący do pracy w zawodzie “ZIELARZ. Dzikie rośliny jadalne oraz Survival“. Nauczysz się jak rozpoznawać i zbierać dzikie rośliny oraz wykorzystywać je w codziennej, jak również kryzysowej diecie.
Strona kursu Zapisy na kurs ZIELARZ – WEP oraz Survival
Tematyka Dzika kuchnia, survival, psychologia i pierwsza pomoc
Dowiecie się wielu ciekawych informacji o ziołach i roślinach jadalnych, które można zbierać w Polsce (w tym o dzikich warzywach). Docenisz dzikie rośliny jako cenne źródło składników pokarmowych, tak bardzo potrzebne w coraz uboższej, cywilizowanej diecie. Dowiesz się, jak leczyć wiele z często występujących chorób za pomocą jedzenia dzikich roślin. Oprócz tego poznasz zasady przetrwania oraz survivalowe zastosowanie dzikiej kuchni. Rośliny lecznicze. To wiedza, która może uratować życie oraz zdrowie w kryzysowych sytuacjach. Sytuacja na świecie jest bardzo poważna, trzeba być przygotowanym na każdy scenariusz. Uchroń siebie oraz swoją rodzinę od głodu w niepewnych czasach. Na tym kursie nie unikamy trudnych pytań i zagadnień. Mówimy jak jest lub może być.
Dodatkowa III część kursu obejmuje Psychologie i Pierwszą pomoc w stanach zagrożenia życia i zdrowia.
Zawarte na szkoleniu praktyczne informacje z powodzeniem możesz wykorzystać podczas prowadzenia własnych zajęć/bloków tematycznych. Kompleksowa wiedza, która szybko zaprocentuje.
Forma zajęć i termin
Kurs prowadzony jest w formie zajęć wykładów online, będą również spotkania online na żywo z prowadzącymi część I i II. Całość w prowadzona w języku polskim. Akademia Amicorum.
Data rozpoczęcia kursu: 15 marca 2024 (tak, można dołączyć później w trakcie nic nie tracąc). Zapisy trwają!
Cena: 1200 zł
Adresaci, grupa docelowa
Zapraszamy osoby zainteresowane tematyką dzikiej kuchni, zastosowaniem dzikich roślin, edukacji leśnej, naturalnej medycyny, bushcraftu, survivalu oraz nauczycieli (zielone szkoły) i dietetyków.
Wymagania wstępne: wykształcenie minimum średnie.
DOKUMENTY POTWIERDZAJĄCE UKOŃCZENIE KURSU
Po ukończeniu programu i zdaniu egzaminu kursant otrzymuje zaświadczenie MEN ukończenia kursu, Certyfikat RP oraz KARTA RP.
Kwalifikacje uzyskane przez uczestnika (zdobyta wiedza / kompetencje)
Uczestnik zdobędzie wiedzę i umiejętności na temat pozyskiwania oraz wykorzystania ziół i roślin dziko rosnących w kuchni oraz leczeniu doraźnym. Ponadto dowie się na temat sytuacji kryzysowych, zagrożeń związanych z jedzeniem, zastosowaniu jedzenia w survivalu, a także o głodzie. Zapozna się z tematyką psychologii i pierwszej pomocy.
Ważne pojęcia związane z kursem, co to jest:
- Fitoterapeuta – specjalista w dziedzinie fitoterapii, czyli leczenia z wykorzystaniem roślin leczniczych (także dzikich roślin). Jest to osoba posiadająca wiedzę na temat właściwości leczniczych roślin, ich zastosowania w różnych schorzeniach oraz metod ich przygotowywania i stosowania. Fitoterapeuci wykorzystują w swojej praktyce zarówno wiedzę z zakresu botaniki, jak i medycyny naturalnej, aby pomóc swoim pacjentom w poprawie zdrowia i leczeniu różnych dolegliwości.
- Zielarz / Zielarka – osoba specjalizująca się w ziołolecznictwie, czyli w wykorzystywaniu roślin leczniczych do poprawy zdrowia i leczenia różnych dolegliwości. Zielarstwo jest dziedziną medycyny naturalnej, która ma długą historię i korzenie w tradycyjnej medycynie ludowej, także słowiańskiej.
- Survival – to po polsku przetrwanie, wiedza umożliwiająca przetrwanie w kryzysowych sytuacji korzystając z darów natury oraz improwizacji.Zbieranie grzybów leśnych, które są bezpieczne do spożycia i nadają potrawom wyjątkowy smak.
- Dzika kuchnia – termin odnosi się do kuchni, która wykorzystuje składniki pochodzące z natury, takie jak dzikie rośliny, jagody, grzyby, które można znaleźć w dzikiej przyrodzie. Koncentruje się na używaniu naturalnych i lokalnych składników. To korzystanie z dziko rosnących roślin leczniczych i jadalnych, takich jak dzikie zioła, jagody, liście, pędy i korzenie. Często wiąże się z ideą powrotu do natury oraz szacunku dla środowiska naturalnego i lokalnej kultury kulinarnej.
Pełny program kursu
Zapisy na kurs ZIELARZ – WEP oraz Survival 2024