Dzika kuchnia z łąk i lasów, naturalne leczenie
W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin.
Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych, a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są niedostępne w marketowym warzywniaku i przez to rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne. Poznaj dawne smaki. Rozejrzyj się uważniej w pobliskim miejskim parku.
Zamów ebook “Dzika kuchnia“ |+| Zapisz się na kurs Zielarz – Zielarka
Jednak uprawianie warzyw w domowych (balkonowych) warunkach to jeszcze stosunkowo świeży, choć zyskujący coraz większą popularność trend. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Unikamy żywności z niepewnych źródeł, chemicznie wzbogacanej, spryskiwanej, produkowanej nierzadko w sposób mający więcej wspólnego z przemysłem niż ogrodnictwem. Nic nie daje takiej pewności jak własna uprawa. Balkonowy ogród warzywny zapewne nie uwolni nas całkowicie od konieczności wizyt w sklepach, ale dostarczy radości i satysfakcji ze spożywania wyhodowanych własnymi rękami warzyw i ziół. Poradnik zawiera zarówno techniczne wskazówki, jak i opisy uprawy kilkudziesięciu roślin jadalnych (oraz grzybów). Dla miłośników nieszablonowych rozwiązań niezwykle cenny będzie rozdział Ogród wertykalny.
Zamów ebook “Warzywa na balkonie“
Zioła polskie lecznicze
Życie codzienne daje nam wiele okazji do stosowania ziół. Do dziś niektóre z nich dostarczają barwników, mogą także konserwować żywność, dodawać aromatycznego smaku potrawom czy dezynfekować czyszczone powierzchnie. Możemy z nich stworzyć niecodzienne kiszonki, środki czystości i kosmetyki.
Zdziwicie się, ile dobrego oferują nam zioła, które są tak blisko nas.
W naszym otoczeniu jest wiele ziół, które często mijamy, nie zdając sobie sprawy, że zawierają wiele cennych składników korzystnych dla naszego zdrowia. Książka zawiera 120 przepisów na zdrowe napoje przygotowane z liści, pędów, kwiatów, korzeni i owoców. W zależności od tego, jakie rośliny wykorzystamy do ich sporządzenia, mogą one wspierać pracę układu pokarmowego, obniżać ciśnienie krwi, usuwać z organizmu toksyny, zmniejszać poziom cholesterolu, a nawet regulować produkcję hormonów.
Zamów ebook “Napary z kwiatów i ziół “
W czasach, gdy większość ludzi odchodzi od naturalnego trybu życia dopadają nas groźne choroby, powinniśmy wrócić do ziół leczniczych, które natura ofiarowuje nam od zarania dziejów. Maria Treben zajęła w historii miejsce jednej z najważniejszych pionierek ziołolecznictwa. Autorka, która przez całe życie zajmowała się ziołami leczniczymi i jedyne, czego pragnęła, to dzielić się swoimi doświadczeniami z jak największą liczbą osób. Z biegiem lat popularność jej samej i jej dorobku nie straciła na znaczeniu. Wręcz przeciwnie, dzięki rosnącemu zainteresowaniu medycyną alternatywną napisane przez nią książki ponownie stają się aktualne. W tym ebooku szczegółowo opisała właściwości terapeutyczne 31 ziół leczniczych.
Zamów ebook Ziołowa apteka Pana Boga
Autor Bartosz Jemioła radzi, czym zastąpić podstawowe medykamenty, gdy jesteśmy w górach, nad jeziorem, w lesie, na działce czy w parku i nie mamy przy sobie apteczki. Bezcenna wiedza dla survivalowców i preppersów, ale także dla miłośników wycieczek górskich, biegania oraz rodzinnych spacerów. Leśna pierwsza pomoc. Dzięki poradnikowi nauczymy się podstaw i zobaczymy, w jaki sposób można łatwo, szybko i niewielkim kosztem złagodzić ból głowy, uspokoić żołądek, zrobić opatrunek.
Zamów ebook Terenowa apteczka ziołowa